SCB statistik dödsfall i influensa i Sverige

SCB tillhandahåller gammalt material, och utan att betala får man inte tillgång till färska siffror. Redan från början får vi därför vara medvetna om att vi har tillgång till så gamla siffror att även det gör jämförelserna osäkrare.

I skrivande stund har det 2009  inträffat 15 dödsfall i Sverige för åldersgruppen under 55 år (baserat på SMIs summering över antalet dödsfall i svininfluensa i Sverige, kompletterat med två dödsfall, ett som tidigare redovisats på SMIs sida (en 16-åring från vecka 42), och en flicka som gick i skola i Haparanda, men bodde i Finland. Dessa 15 dödsfall är fler än något år i SCBs statistik för samma åldersgrupp från 1977 och framåt. Det är en ökning med 5 dödsfall sedan vecka 46, men endast två av dem har inträffat efter vecka 46, resten är sent redovisade uppgifter från tidigare veckor.

Nedan är SCBs statistik, summerad efter åldersgrupper i två klasser (de där dödsfall är vanliga i statistiken, och de där dödsfall är ovanliga i statistiken). Istället för de ursprungligen 16 raderna med siffror från SCB finns alltså två rader (ålder 0 till 54 år, respektive ålder 55 och uppåt). Det gör det lättare att jämföra med uppgifter från tidningarna än om man tittar i hela tabellen från SCB.

SCB statistik dödsfall i influensa åren 1977 till 1996

Om vi bara tittar på antalet dödsfall 1977 och framåt, i åldersgruppen 0 till 54 år (läs mittersta raden i tabellen), så ser vi att de år från år varierar mellan 0 och upp till 5 (där 5 enbart förekommer 1983).

SCB statistik influensa dödsfall åren 1969 till 1976

Tittar vi istället på samma åldersgrupper men under åren 1969 till 1976 (återigen läs på mittersta raden), så ser vi antalet dödsfall de åren. De första två åren av dessa gäller för hongkong-influensan (som egentligen började 1968, men det året ingår inte i SCBs offentliga statistik).

Kommentera

You must be logged in to post a comment.

%d bloggare gillar detta: