Amerikanska hackrapporten visar inte att ryssarna försökte hjälpa Trump att vinna

Rapporten om ryssrnas hackande av amerikanska valet i sin helhet finns här. Från den ser man då ofta citerat det falska påståendet att ”rapporten visar att ryssarna ville hjälpa Trump vinna”. I rapporten hittas det som citatet ”We also assess Putin and the Russian Government aspired to help President-elect Trump’s election chances when possible by discrediting Secretary Clinton and publicly contrasting her unfavorably to him”.

Läser man nästa rad i rapporten, inser man att detta är en falsk nyhet. Nästa rad säger: hur troligt det är är vi inte överens om. Det är samma sak som att säga: för detta har vi inga bevis. Eller direkt från rapporten: ”All three agencies agree with this judgment. CIA and FBI have high confidence in this judgment; NSA has moderate confidence”. Skälet till att man inte gör samma bedömning om hur säkra man är, är att inte ens de som har tillgång till alla hemliga fakta har tillgång till något som gör att de är säkra. Varför står det då i rapporten och varför citeras den delen som man så tydligt inte vet? Det har att göra med vad man vill visa. För många är det viktigt att påstå att ryssarna hjälpte Trump vinna. Genom att bara visa en del av rapporten kan man påstå det samtidigt som man kan låtsas att detta är en sanning. Tillräckligt många kommer att se detta sagt tillräckligt ofta för att tro att det är sant. Det är så falska nyheter fungerar och fås att fungera. Här har vi ett av många exempel från svenska gammelmedia.

Kommentera

You must be logged in to post a comment.

%d bloggare gillar detta: