Vinklade Nyheter (fejkade nyheter)

Det pågår en debatt om vinklade nyheter som något som är nytt, och bara sprids via sociala media, eller genom farliga utländska makter. I själva verket är det mycket som inte har enkla sanningar. Sanningen beror på vad man fokuserar på, och hur man tolkar det man ser. Ett vanligt sätt att ljuga i gammelmedia var förr att vinkla det. Ett mycket vanligare sätt idag är att utelämna saker som inte passar en. Antingen helt ignorera vissa rapporter, eller att utelämna delar av rapporter. Ett utmärkt exempel är det som släppts om påståendet att ryssarna hackat amerikanska valet. Detta är något som mer eller mindre alla gör. Ofta väldigt medvetet, inte minst gammelmedia som har ett syfte med sina publikationer. Dock, alla gör det, det är helt enkelt inte möjligt att inte bli påverkad av vad man läser och hör. Det är heller inte möjligt att skriva om det utan att ens egna tankar påverkar hur man skriver om det.

Amerikanska rapporten säger inte att ryssarna försökte hjälpa Trump vinna

Rapporten om ryssrnas hackande av amerikanska valet i sin helhet finns här. Från den ser man då ofta citerat det falska påståendet att ”rapporten visar att ryssarna ville hjälpa Trump vinna”. I rapporten hittas det som citatet ”We also assess Putin and the Russian Government aspired to help President-elect Trump’s election chances when possible by discrediting Secretary Clinton and publicly contrasting her unfavorably to him”.

Läser man nästa rad i rapporten, inser man att detta är en falsk nyhet. Nästa rad säger: hur troligt det är är vi inte överens om. Det är samma sak som att säga: för detta har vi inga bevis. Eller direkt från rapporten: ”All three agencies agree with this judgment. CIA and FBI have high confidence in this judgment; NSA has moderate confidence”. Skälet till att man inte gör samma bedömning om hur säkra man är, är att inte ens de som har tillgång till alla hemliga fakta har tillgång till något som gör att de är säkra. Varför står det då i rapporten och varför citeras den delen som man så tydligt inte vet? Det har att göra med vad man vill visa. För många är det viktigt att påstå att ryssarna hjälpte Trump vinna. Genom att bara visa en del av rapporten kan man påstå det samtidigt som man kan låtsas att detta är en sanning. Tillräckligt många kommer att se detta sagt tillräckligt ofta för att tro att det är sant. Det är så falska nyheter fungerar och fås att fungera. Här har vi ett av många exempel från svenska gammelmedia.

 

Kommentera

You must be logged in to post a comment.

%d bloggare gillar detta: